Hvorfor er mindfulness (som er et flere tusinde år gammelt buddhistisk begreb) interessant i dansk nutidigt arbejdsliv?
Her er en opsamling af erfaringer,- egne og andres:
Mindfulness betyder at vågne op til det liv, der er lige nu,- at være opmærksom på det som sker nu. Du træner i at være nærværende og at have din opmærksomhed her, istedet for – det vi normalt gør – 48% af vores vågne tid – at være mentalt alle mulige andre steder end i nuet.
Opmærksomheden har en form, der er nysgerrig, ikke-dømmende og åbent accepterende overfor hvad der er til stede,- og overfor dig selv. Du træner altså ikke bare i nærvær, men også i et nærvær præget af bestemte værdier.
Selve træningen i at være mindful består i forskellige meditationer og hatha yoga. Grundlæggende øvelser handler om at følge åndedrættet og at observere og mærke kroppen og de tanker og følelser, der er tilstede lige nu. Det er helt igennem sekulært, fordrer ikke andet end din tid og noget træning, hvis du vælger at opbygge en daglig praksis.
Du opnår en større livskvalitet af flere årsager:
- fordi du lever mere i “dybden”, – i stedet for at være spredt ud over fortid, nutid og fremtid (-en tilstand der populært kaldes “frazzled”),
- du prioriterer at tage tid til dig selv, i stilhed, offline, stilhed gør os godt,- og vi bliver gladere, når vi gør noget godt for os selv.
- du lærer at acceptere, hvad der er tilstede i dit liv lige nu. Det betyder ikke, at du passivt finder dig i dårlige forhold, men det betyder, at du ser og mærker det som allerede alligevel er her, og at du bliver bedre i stand til at håndtere udfordringerne klogt. Vores ynglings alternativ er at forsøge at lade som ingenting og håbe på det forsvinder, mens vi ser Netflix, spiser eller drikker.
- I hjernen sker der forandringer og den præfrontale cortex vokser, mens det limbiske system, som er den primitive (men ret væsentlige) del af hjernen der sørger for at vi flygter, kæmper eller står stille, træder mere i baggrunden.
- Kort sagt betyder den forandring, at vi bliver bedre til at undlade automatiske reaktioner, og i stedet finder den klogeste respons på den situation vi er i.
- Derfor sover du også bedre og dit immunforsvar bliver bedre.
- Det har stor betydning for samarbejde, relationer og samtaler, at vi responderer med mindfulness i stedet for med en mindless automat-reaktion-facon.
- Det har også stor betydning for vores evne til at mærke grænser. Vi bliver bedre til at sige nej eller ja på det rigtige tidspunkt og på den bedste måde.
- Sidst vil jeg nævne, at mindful opmærksomhed giver dig muligheden for at mærke muren før du rammer den,- kort sagt, du forebygger skadelig og sygdomsfremkaldende stress.
Jeg har set mange bud på, hvor lang tid man skal træne/meditere hver dag for at opnå en reel effekt. Egen erfaring og det mest gennemgående er mindst 10 minutter om dagen og helst to gange 10 minutter om dagen.
Kan man bruge mindfulness selvom man ikke mediterer dagligt eller har været på kursus ?
Ja,- selvfølgelig, du opnår ikke samme effekt, som hvis du mediterer dagligt, men mindfulness øvelser af kortere varighed kan bruges hver eneste dag til at give dig selv:
- en kognitiv pause, hvilket hjernen har brug for. Vi får så mange input hele tiden og vores hjerne kæmper hårdt for at tilpasse sig det informationsflow vi er udsat for.
- muligheden for at komme ud af den tilstand, jeg kaldte at være “frazzled”,- en følelse af at være fragmenteret og lidt ude af sig selv.
- et godt grundlag for bedre beslutninger.
- lidt opladning og ro inden en udfordrende samtale eller et møde.
- en mulighed for at mærke om du er anspændt, træt, sulten eller om der er andet på spil, som du bør tage dig af.
- en bevidst afslutning og afrunding af din arbejdsdag, så der ikke er for mange ting, der larmer når du skal sove.
- pauser i stilhed.
- og mulighed for at mærke “muren” før du rammer den.
Der er ikke nogen øvelser, der fikser alting. Der er heller ingen øvelser eller metoder til mere stilhed, nærvær og ro, der passer til alle. Så du må prøve dig frem sammen med dine kolleger, en underviser eller alene.
- Gør dig klar på intentionen af at lægge anderledes pauser og øvelser ind i din hverdag. Har I på arbejdspladsen en fælles intention om at finde måder, hvor I passer bedre på Jer selv, og er I villige til at sætte lidt tid af til det?
- Find de mindfulness øvelser, der taler til dig- altså individuelt – og som passer ind i din arbejdsdag. Hyr en underviser til at præsentere en palet af muligheder, så I får prøvet Jer frem.
- Læg en plan for implementering i din arbejdsdag,- og måske supplere med at implementere nogle øvelser i fritiden.
- Aftal hvordan I kan støtte hinanden i at holde fast i de nye vaner.
- Evaluer hvordan det går på aftalte tidspunkter.
Læs lidt mere om meditation her: https://www.toolsforliving.dk/meditation-2/
Eller et par øvelser:https://www.toolsforliving.dk/5-enkle-metoder-til-at-passe-bedre-paa-dig-selv-i-en-travl-hverdag/
Og husk så,- jeg taler om strategier, der er et supplement til de indsatser, der skal til for at få et godt arbejdsmiljø og ikke individuelle strategier der kan stå alene.